Васа Јовановић

vasa 1 bigvasa naslovТамбураш, композитор, мелограф, аранжер и музички педагог Васа Јовановић је недовољно познато име српске музике. Разлог томе што за живота није објавио ниједну композициу, као и то што његов живот и рад готово до сада нису проучавани.
Васа Јовановић се родио у Новом Саду 13.01.1872. Иако из града, Васа потиче од сиромашних сељачких родитеља ''земљоделаца''. Без оца је остао као дете у 4 години. Васина мајка потом се преудала у оближње шајкашко село Доњи Ковиљ. Очух му је имао гостионицу, што је можда имало пресудан утицај на Васино даље опредељење. Одмах по завршеној основној школи, Васа код очуховог сина почиње учити месарски занат, против своје воље. На даље школовање није ишао, то му материјалне прилике нису допуштале. Музику је највише учио приватно код разних учитеља. Пошто је већ као дете знао свирати по слуху, отишао је у Сремску Каменицу где ноте систематски учи код тамбураша Крчмара. Одатле је као деветнаестогодишак са тамбурашима кренуо на прву дужу турнеју по Босни, учећи музику код Драгутина Хрузе. Хруза је био тамбурашки капелник и композитор и најзначајнији Јовановићев учитељ. У двадестој години Васа је са друговима кренуо на турнеје по Немачкој. Посетио је потом многе европске градове, од Русије до Енглеске. Готово увек је са својим оркестром свирао у најугледниим локалима и концертним кућама великих европских градова.

Васа је сачувао многе дипломе и признања које је добио као капелник сопственог тамбурашког збора ''Бели орао'' основаног 1901. год. То су године када се ''увече обувао, а ујутро изувао'', наступајући у локалима Берлина, Будимпеште, Лајпцига, Дрездена, Новог Сада, Прага, Париза,.... Ову делатност прекида пред Први светски рат. Након тога посвећује се компоновању. На списку Васиних композиција има 144 дела, највише корачница, игара и потпурија народних мелодија, српских, мађарских румунских,... Прва од десет Јовановићевих композиција штампана је 1974.године, али су се оне деценијама шириле. Постоји податак да је до 1913. године снимио 6 плоча.