Ковиљски рит

rit 1 big
ritnaslovКОВИЉСКИ РИТ ЈЕ РАЈ НА ЗЕМЉИ !
- Тиквара, Аркањ, Шлаз -

Настао је изливањем Дунава из корита,тако су настали многобројни канали и дунавци који су идеална места за многу рибу као што су штука, шаран, пастак, смуђ, деверика. Такође ковиљски рит је станиште многобројних птица рода, чапљи, дивљих патака, лабудова као и многих других животиња. Најинтересантнији делови за риболов су свакако Шлаз, Тиквара и Аркањ.

Шлаз са својим прелепим пејзажом и богатством рибе просто плени спртстке и рекреативне пецароше током читаве године. Шлаз има дубину од око 8 метара што је веома повољно и за крупнију и за ситнију рибу.Ако сте рекреативни риболовац довољно је само да понесете обичан штап такмичарац и мамке и забаците близу речне траве и можете свакога часа очекивати неку ситнију рубу.За спортске риболовце на Шлазу је најбоље пецати на варалицу и живе мамке. За крупнију рибу као што су штука, шаран и сом најбоље је користити варалице и твистере.

Тиквара је много плиђа од Шлаза и Аркања, али по богатству рибе нимало не заостаје. На Тиквари се крупнија риба више лови на живе мамке. За штуку је најбоље забацити живу рибицу црвенперку или караша,а за бандара, који је на Тиквари изузетно ловљен,довољно је забацити и реп црвенперке, а понекада само црвену глисту. За вараличаре је најбоље пецати на твистере и кашике и то из чамца. Поред Тикваре се налазе и два веома добра ресторана у коима се спремају сви специјалитети од рибе.

Аркањ је налепши део ковиљског рита. Због своје лепоте и богатства рибе назван је "Крајем света". Недалеко од обале Аркања налази се ресторан у коме се увек спремају свежи рибљи специалитети јер у овом крају нема струје, а самим тим и фрижидера где би риба могла да се чува да се не поквари. На Аркању се пеца иста риба као и на Шлазу и Тиквари, али за крупнију рибу заиста је потребно познавати терен,као и много стрпљења јер за разлику од осталих делова рита овде је натеже ухватити неку племенитиу рибу, ако се пеца са обале гарантовани су улови црвенперке, беле рибе и караша, за неку бољу рибу најбоље је пецати на кашике, твистере и ружно паче.

Пецање из чамаца на Аркању је много квалитетније и улов ће сигурно бити већи. Чамци се могу изнајмити на обали, наравно ако стигнете на време јер је потражња веома велика. Из чамаца је најбоље пецати на мамке, па за пастака најбоље је забацити црвену глисту, док за штуку, шарана, сома је најбољи живи мамак, рибицу црвенперке, караша или беле рибе. За бандара којег и овде има пуно довољно је забацити реп од рибе црвенперке или само црвену глисту. На Аркању можете уживати иако нисте расположени за риболов. Овде долазе породице које изнамљују чамце и уживају на води окружени прелепом природом и у звуку певања птица далеко од загађења и звука аутомобила.