Родна кућа Илије Нешина

ilija 1 big
kucailijenaslov

Илија Нешин је рођен у Ковиљу 02. августа 1917. године. Детињство је безбрижно проводио у Ковиљу где је завршио и основну школу као скроз одличан ђак. Гимназију је похађао у Врбасу и Новом Саду где је и матурирао 1937.године. Потом је уписао Медицински факултет у Прагу, где се чвршће повезује са напредним идејама и веома је активан у демократском студентском покрету.

Након окупације тадашње Чехословачке од стране фашистичке Немачке, Илија Нешин се враћа у нашу земљу и прикључује тадашњем напредном студентском покрету.

Узима учешће у организовању антифашистичке борбе
и постаје један од носилаца исте на територији читаве Шајкашке. Гине 02. августа 1942. године у Мошоринском атару, где је и сахрањен. Тек 1951.године његови остаци су пренети и сахрањени на гробљу у Горњем Ковиљу. Његова породица оставила је селу Ковиљу кућу, у којој је рођен Илија Нешин, на коришћење, те је 80-тих година прошлог века у њој отворен спомен музеј који је данас у прилично лошем стању. Надлежни би требали нешто предузети да се овакви споменици историје не препуштау зубу времена и остану трајна успомена на великане прошлих времена.