Стеван Пешић

stevan 1 big
stevan naslov

Кижевник Стеван Пешић рођен је у Доњем Ковиљу 08.јула 1936.године, где је завршио основну школу. Више разреде гимназије похађао је у stevan 3Сремским Карловцима. Потом се настанио у Београду одакле почиње своје путовање по свету. Путовао је по читавој Европи, аstevan 4 живео највише у Индији, Непалу, Цејлону и другим земљама трагајући за вечитим тајнама. Преминуо је у Београду 1994. године. Сахрањен је на доњоковиљском гробљу.

Писао је песме, драме, приповетке, путописе, романе, есеје и студије. Његова дела Месечева енциклопедија, Даринка из Раковца, Катманду, Тесла или прилагођавање анђела, и многа друга и данас завређују пажњу читалаца.

У знак сећања на великог списатеља који се прихватио пера да напише књиге о Ковиљу и Ковиљчанима, установљена је награда 1995. године. Књижевници, песници конкуришу за награду ''Стеван Пешић'', која се додељује сваке године. Овај Меморијал се одржва већ 11 година и прелази у традициу. Додела награда одржава се у нашој школи или у сеоској библиотеци ''Лаза Костић'' у Ковиљу.
stevan 2
Досадашњи добитници награде ''Стеван Пешић'' су :

година

добитник

дело

жанр

1995.

Бранко Маширевић
Зоран Богнар

''Нови Монаси''
''Анонимна бесмртност''

есеј
песме

1996

Владислав Баац

''Подметачи за снове''

припов.

1997.

Д..Данилов
Радивој Станивук

''Пантокр(е)атор''
''Ритмови мегалополиса''

песме
песме

1998.

Радивој Шатинац

''Чеховиа''

роман

1999.

Марица Јосимчевић

''Пут коже''

припов.

2000.

Јовица Аин

''Неземаљеске појаве''

припов.

2001.

Јован Зивлак

за досадашњи рад

2002.

Милорад Беланчић

филозоф.

2003.

Владимир Копицл

''Клисурине''

песме

2005.

Игор Маројевић

''Жега''

песме