Ракијада - Парастос дуду

rakijada 1 big
rakijada naslov

Наше село, Ковиљ, поред свих осталих зaнимљивости познато је и по једној манифестацији која се већ десет година одржава 28. јуна на Видовдан. Таrakijada 2 манифестација је ковиљска ракијада ''Парастос дуду''. Тога дана Ковиљ је центар света за све људе који се баве воћарством, или производњом јаких алкохолних пиђа - природних ракија. Долазе гости са разних страна, из читаве Србије па чак и из иностранства.

rakijada 3Ракијада окупи много такмичара, а квалитет ракије оцењује стручни жири посматраући боју, укус, мирис, бистрину и друга својства. Најбољим произвођачима следе вредне награде. За велики број посетилаца буде принуђен леп културно уметнички програм.
Буде ту песме, игре, шале, као и интересантних прича наших мудрих предака. И док се дегустирају разне врсте ракија (лоза, дудара, кајсија, па чак и ракија од лубенице или парадајза) широким ковиљским улицама парадирају гиздави вранци и чилаши упрегнути у ''луксузне'' фијакере. rakijada 4

Када падне нођ расположење достиже кулминацију. Уз добру капљицу и богату трпезу, песма и игра трају до зоре у свим ковиљским чардама.

На растанку, домаћини позивају све посетиоце да дођу и наредне године, а гости би сваки пут одговарали да ће сигурно доћи.

Највећи ''кривац'', идејни творац и главни реализатор ове манифестацие је Сава Граорац, познати ковиљски привредник, који и на овај начин промовише Ковиљ као битно место на туристичкој карти Војводине.