О Лази

o lazi 1 big

olazitekst

Лаза Костић - великан пера и песничке мисли, рођен је у кући крај горњоковиљске цркве, на главној улици (сада је то улица Лазе Костића) број 80. На кући је, на иницијативу тадашњег учитеља Бранка Пилића, 1923 године откривена спомен плоча. Приликом освећења спомен плоче о Лази Костићу говорили су Вељко Петровић и Васа Стајић.
Заљубљеник у дело Лазе Костића, учитељ Бранко Пилић 60-тих година ХХ века покреће иницијативу да се подигне споменик великану наше књижевности, али тек 6. маја 1973. године на простору испред здања нове (садашње) школе, новчаним прилозима ковиљчана "појавила се биста бесмртног, разбарушеног и генијалног песника са погледом који се осмехује и ведро, и суморно, и подругљиво, и дубоко умно продуховљено, и шеретски, и народски ...'', рад академског сликара Паје Јовановића.

На постаменту пише:  ''Своме Лази - Ковиљчани'' и стихови из чувене Лазине песме
''Santa Marija della salutte'':
... звездама ћемо померит путе,
сунцима засут сељенске студе,
да у све куте зоре заруде ....

На скупу новинара са радија и телевизије Новог Сада и Београда, 16. маја 1981. године посвећеном 100-годишњици српског новинарства, а будући да је Лаза Костић био и први председник овог друштва, Ковиљ, тј. наша школа је одабрана као најпозваније место да буде домаћин овом скупу.

На иницијативу и ангажовање новинске издавачке куће '''Дневник'', а пре свих новинара Љубе Вукмановића, 26. децембра 1985. године, ентеријер наше школе обогаћен је фотосима и факсимилима из живота и дела Лазе Костића, док је академски сликар – ковиљчанин Жика Мишков поклонио школи портрет Лазе Костића, у чијој је позадини Црква Santa Marija – песникова инспирација за једну од својих најлепших песама.